HYGIËNISCH
BEKABELEN IN DE
VOEDINGSINDUSTRIE
Voorwaarden en tips voor
een goede kabelhygiëne
Hygiëne heeft momenteel topprioriteit in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Producenten
hanteren hoge hygiëne-eisen ten aanzien van hun productieomgeving. Voor het ontwerpen, bouwen
en installeren van machines en productielijnen bestaat er wet- en regelgeving, maar niet specifiek voor
bekabeling. Toch kan ook bekabeling de voedselhygiëne beïnvloeden. Hoe maakt men dan de juiste
kabelkeuzes, ook om risico’s op voedselbesmetting, downtime en schadeclaims te beperken? Met deze
publicatie helpt Draka eindgebruikers, installateurs en adviseurs op weg om optimaal hygiënisch te
bekabelen.
Dit whitepaper bestaat uit vier delen. Het begint met algemene informatie over voedselveiligheid en
vervolgt met hygiënisch ontwerpen. Daarna is er specifieke uitleg over de meest relevante wetten,
normen en richtlijnen. Tot slot volgt een praktische aanpak met concrete tips voor een verantwoorde
kabelkeuze.
2 | DrakaDraka Hygiënisch bekabelen in de voedingsindustries | 2
Inhoud
Voedselveiligheid in gevaar
• Wat is veilig voedsel?
• Bedreiging van de voedselhygiëne
• Hoe veilig is ons voedsel?
• Nieuwe ontwikkelingen
Hygiënisch ontwerpen als remedie
• Wat betekent hygiënisch ontwerpen?
• Reinigingstijd wordt minder
• Downtime wordt minimaal
Welke wetten, normen en richtlijnen
zijn relevant?
• Welke wet- en regelgeving is relevant?
• Machinerichtlijn (2006/42/EG)
- NEN-EN ISO 14159:2008
- NEN-EN 1672-2:2005+A1:2009
• Methodieken en praktijkrichtlijnen
- European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG)
- SafeFoodFactory
- Hygienic Design Network (HDN)
Op weg naar een optimale kabelkeuze
• Risico-analyse: welke gevaren bestaan er?
• Zonering: in welke zone bevindt de bekabeling zich?
• Materiaaleisen en routing: welke kabel wordt waar en hoe
gemonteerd?
• Reinigbaarheid: zijn de kabels na montage goed reinigbaar?
• Resistentie: zijn de kabels voldoende resistent om te blijven
functioneren?
• Speciale kabels
• Iedere situatie is anders, dus vraag advies
Hygiënisch bekabelen in de voedingsindustries | 3Draka Hygiënisch bekabelen in de voedingsindustries | 3
VOEDSELVEILIGHEID IN
GEVAAR
Wat is veilig voedsel?
Nederlanders consumeren gemiddeld ruim drie kilo
aan eten en drinken per dag. Zij moeten erop kunnen
vertrouwen dat het aangeboden voedsel veilig is. Veilig
voedsel is iets anders dan gezonde voeding. Voedsel is
veilig wanneer zich bij de productie, verwerking, opslag
en distributie geen onaanvaardbare of significante
risico’s voor mensen voordoen. Zij mogen door
consumptie dus geen schade oplopen.
Die gevaren kunnen volgens de internationaal
geaccepteerde HACCP-systematiek (Hazard Analysis
and Critical Control Points) drie soorten oorzaken
hebben:
1. microbiologisch: door schadelijke bacteriën,
schimmels, virussen en parasieten
2. chemisch: door o.a. verontreiniging met
reinigingsmiddelen, maar ook door bijvoorbeeld
dioxines, antibiotica, hormonen en allergenen
3. fysisch: door o.a. plastic, glas, hout en metaal ofwel
productvreemde materialen die bij inname letsel
kunnen veroorzaken.
Bedreiging van de voedselhygiëne
Microbiologische gevaren vormen de grootste
bedreiging voor de voedselveiligheid. Niet alleen
doordat micro-organismen voor het blote oog
onzichtbaar zijn. Ook krijgen ze door veranderende
consumentenbehoeften meer kans om de
voedselhygiëne te bedreigen. Zo neemt de vraag
naar verse producten die weinig of geen verhitting
(om aanwezige micro-organismen te remmen
of doden) hebben ondergaan, toe. Ook vragen
consumenten in toenemende mate voedsel met
minder zout, suiker en conserveringsmiddelen. Door
deze behoeftenveranderingen nemen de risico’s op
besmetting door micro-organismen en op bederf toe.
Daarnaast lopen voedselfabrikanten in de
globaliserende markteconomie bij besmetting
meer risico op grootschalige, kostbare recalls
(terugroepacties). Dat kan zorgen voor
grote reputatieschade. Door deze ontwikkelingen
worden het borgen van voedselveiligheid, zowel
technisch als economisch, en daarmee Hygienic
Design (hygiënisch ontwerpen) belangrijker.
Hoe veilig is ons voedsel?
Voedselveiligheid is de verantwoordelijkheid van alle
schakels in de voedselketen, van toeleveranciers (die
bijvoorbeeld machines produceren) tot consumenten
(die voedsel bereiden). De Nederlandse Voedsel- en
Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de gehele
keten en constateerde in 2016 dat 42% van alle 10.000
onderzochte bedrijven (van lokale bakkerij tot grote
voedingsproducent) niet volledig volgens de wettelijke
regels voedsel produceerde en/of verhandelde. Toch
vindt zij, op basis van voedselanalyses, het meeste
voedsel op de Nederlandse markt veilig.
Het Nederlandse consumentenvertrouwen in
voedselveiligheid was volgens de NVWA in 2016 relatief
groot ten opzichte van andere EU-landen, maar lager
dan in 2011.
Nieuwe ontwikkelingen
De huidige maatschappelijke aandacht voor
voedselveiligheid is groot. Dat komt mede door
recente besmettingen en recalls. Sommige partijen
willen hogere eisen aan en strengere controles
van voedingsmiddelenproducenten. Dat kan ertoe
leiden dat fabrikanten zich kritischer opstellen naar
leveranciers en installatie- en onderhoudsbedrijven
van machines en productielijnen.
Ondanks alle aandacht en verscherpte controles
waarschuwt de NVWA dat er nieuwe risico’s voor
de voedselveiligheid kunnen ontstaan. Zij doelt op
de toepassing van nieuwe technologieën die de
productie van levensmiddelen moeten verhogen of hun
houdbaarheid verlengen.
Draka Hygiënisch bekabelen in de voedingsindustries | 4
HYGIËNISCH ONTWERPEN
ALS REMEDIE
Wat betekent hygiënisch ontwerpen?
Fabrikanten van voedingsmiddelen kunnen de
voedselveiligheid garanderen door hygiënisch ontworpen
machines en procesinstallaties in te zetten en op de
juiste manier te reinigen. Een machine is ‘hygiënisch
ontworpen’ wanneer blijkt dat deze na reiniging (!) vrij
van relevante micro-organismen is. Machinefabrikanten
zijn overigens wettelijk verplicht om bij elke machine
reinigingsvoorschriften (specifieke middelen en methode) te
verstrekken om het gewenste reinigingsniveau te behalen.
Reinigingstijd wordt minder
Het voordeel van hygiënisch ontworpen apparatuur
met gevalideerde (automatische) reiniging is, dat deze
elke keer weer schoon is tot op microbieel niveau. Deze
combinatie geeft een betere garantie ten aanzien van
de voedselveiligheid dan wanneer men er, zoals vaak
ten onrechte gebeurt, vanuit gaat dat een reiniging elke
willekeurige machine volledig schoonmaakt. Immers,
bij een slecht ontworpen machine kan direct na de
schoonmaak toch een beginbesmetting plaatsvinden.
Een hygiënisch ontwerp is een voorwaarde vooraf en
heeft als extra voordeel dat zij kan leiden tot kortere
reinigingscycli en mildere reinigingsomstandigheden.
Downtime wordt minimaal
In de voedingsmiddelenindustrie is het beperken
van stilstand misschien nog wel belangrijker dan
in andere industriële sectoren. Doordat het om
beperkt houdbare producten gaat, kan stagnatie
van een productieproces funest zijn. Schoonmaken
is een noodzakelijke voorwaarde om voedselveilig te
produceren. Voedingsfabrikanten verdienen echter
geen geld met reinigen, maar met produceren.
Eventuele recalls kosten veel geld en schaden de
reputatie. Daar is niemand bij gebaat. Kies daarom
altijd voor voedselveilig produceren om het risico
van downtime te minimaliseren en de proces- en
bedrijfscontinuïteit te bevorderen. Daarnaast levert
investeren in hygiënisch ontworpen machines en
componenten een gunstigere return on investment
(roi) op.
WELKE WETTEN, NORMEN
EN RICHTLIJNEN ZIJN
RELEVANT?
Er bestaat geen gedetailleerde Europese wetgeving
voor hygiënische bekabeling. Wel geven de Europese
wetten (EU-verordeningen en EU-richtlijnen) ruimte
aan het bedrijfsleven om zelf praktijkafspraken
(EN-normen) te maken met invullingen van die
EN-normen (praktijknormen) en relevante passages
voor bekabeling. Wat betreft de hygiënische
aspecten van veld- en machinebekabeling inclusief
montagemateriaal en dergelijke zijn de volgende
publicaties het meest belangrijk.
Machinerichtlijn (2006/42/EG)
Elke machine die binnen de Europese Unie op
de markt komt of wordt gebruikt, moet voldoen
aan de veiligheids- en gezondheidseisen uit de
Machinerichtlijn (2006/42/EG).
Deze EU-richtlijn is van toepassing op veel
verschillende machines en bevat dus globale
wetgeving. In Nederland is de richtlijn verwerkt in
het Warenbesluit Machines. De prestatie-eisen in de
Machinerichtlijn zijn niet vrijblijvend, maar wettelijk
verplicht.
In de Machinerichtlijn bijlage 2.1 staat onder
andere dat machines die gebruikt worden voor
voedselproductie dusdanig moeten zijn ontworpen en
gebouwd dat infectie, ziekte en besmetting worden
voorkomen. Infiltratie en ophoping van stoffen moeten
worden vermeden en alle materialen en oppervlakken
moeten glad en makkelijk reinigbaar zijn. Overigens
wordt bekabeling niet expliciet vermeld, maar valt hier
wel onder met verwijzingen als ‘niet-reinigbare ruimtes
moeten volledig afgesloten zijn’ en ‘de apparatuur
moet reinigbaar zijn’.
De regels uit de Machinerichtlijn worden uitgewerkt in de
normen NEN-EN-ISO 14159 en NEN-EN 16721-2.
Draka Hygiënisch bekabelen in de voedingsindustries | 5
NEN-EN ISO 14159:2008
Deze met de Machinerichtlijn geharmoniseerde norm
bevat hygiëne-eisen voor het ontwerpen van machines
en toebehoren, zoals buizen, leidingen en verbindingen.
Het zijn ontwerprichtlijnen voor fabrikanten van
machines, waarbij rekening wordt gehouden met zowel
risico’s door gebruik als bijvoorbeeld door reiniging,
desinfectie, pasteurisatie en sterilisatie.
De norm is van toepassing op een brede range van
machines en beperkt zich niet tot machines die
gebruikt worden voor voedselproductie. Zij geldt
voor alle machines waar hygiënerisico’s (biologisch,
chemisch, fysisch) voor consument en dier bestaan,
dus zowel voor voeding als bijvoorbeeld farmacie,
biotechnologie en cosmetica.
Machines en bekabeling kunnen zich in drie zones
bevinden:
1. het voedselgebied (hier kunnen oppervlakken
direct in aanraking komen met voedingsmiddelen
en het product kan teruggevoerd worden in het
productieproces)
2. het spatgebied (hier kunnen voedingsmiddelen
op spatten of stromen, maar het product kan niet
teruggevoerd worden in het productieproces)
3. het niet-voedselgebied (elk ander gebied).
Voor alle zones geldt dat de oppervlakten van de
materialen en coatings duurzaam, reinigbaar en indien
vereist desinfecteerbaar moeten zijn. Ze mogen geen
breuken vertonen, niet barsten, splinteren of schilferen.
Ook mogen er geen ongewenste materialen in kunnen
doordringen tijdens het beoogde gebruik.
Naast deze algemene eisen moeten de materialen in
de voedsel- en spatzone onder andere:
• corrosiebestendig zijn
• niet giftig zijn
• niet absorberend zijn
• het product niet besmetten.
NEN-EN 1672-2:2005+A1:2009
Deze met de Machinerichtlijn geharmoniseerde norm
was er eerder dan NEN-EN ISO 14159 en beschrijft de
hygiëne-eisen en ontwerpmethoden ten aanzien van
machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Zij bevat
gedetailleerde veiligheidseisen en aanbevelingen voor
het ontwerpen, bouwen, installeren, gebruiken, reinigen
en onderhouden van dergelijke machines.
De norm hanteert nagenoeg dezelfde zonering
(voedsel, spat en niet-voedsel) als NEN-EN ISO
14159:2008. Dat geldt ook voor de eisen ten aanzien
van oppervlakten en materialen. Voor leidingen,
aansluitingen en aanverwante apparatuur die een
integraal onderdeel vormen van de machine gelden
dezelfde eisen als voor de machine.
N.B.: De NEN-EN ISO 14159:2008 en NEN-EN 1672-
2:2005+A1:2009 zijn vrijwel identiek, waarbij de
eerstgenoemde ook buiten Europa geldt. De normen
tonen een iets verschillend stroomschema voor risico-
inventarisatie.
Methodieken en praktijkrichtlijnen
Veel bedrijven hebben moeite met de praktische
invulling van EN-normen. Daarom zijn er diverse
platformorganisaties ontstaan die in deze behoefte
voorzien. Toepassing van hun richtlijnen is niet
verplicht, maar beperkt het risico op besmetting
(contaminatie) van voedsel wel.
European Hygienic Engineering & Design Group
(EHEDG)
EHEDG is een van oorsprong Europese non-profit
organisatie, opgericht in 1989, die de voedselindustrie
leveranciersonafhankelijke informatie biedt ten
aanzien van Hygienic Design oplossingen. Het platform
bestaat uit machinebouwers, voedingsproducenten,
onderzoeks- en onderwijsinstituten en overheden en
telt ruim 1.300 leden, die de organisatie sponsoren.
EHEDG heeft thematische werkgroepen en regionale
afdelingen in tientallen landen over de hele wereld,
waaronder - sinds 1999 - Nederland.
De stichting wil Hygienic Design (hygiënisch
ontwerpen) bespreekbaar maken en de
voedselveiligheid en -kwaliteit stimuleren. Dat
doet zij met name door middel van bijeenkomsten,
trainingen, bijna 50 richtlijnen en testprocedures
voor componenten. Haar ontwerprichtlijnen zijn in
hoofdlijnen samengevat in de standaarden NEN-EN
Draka Hygiënisch bekabelen in de voedingsindustries | 6
1672-2:2005+A1:2009 en NEN-EN ISO 14159:2008.
Beide normen komen voort uit dezelfde werkgroep
waar aanvankelijk dezelfde EHEDG-leden in zaten.
EHEDG-richtlijnen hebben geen wettelijke status, maar
zijn een nadere invulling hoe machines en installaties
in de voedingsmiddelenindustrie praktisch kunnen
voldoen aan de Europese Machinerichtlijn inzake
voedselveiligheid. De EHEDG-richtlijnen zijn gebaseerd
op wetenschappelijk onderzoek en gezamenlijke
industriële praktijkervaring. Hun inhoud varieert van
hygiënische ontwerpregels voor procesapparatuur
en machineonderdelen (sensoren, pompen, afsluiters,
enzovoorts) en het kiezen van bepaalde materialen
tot bijvoorbeeld lassen, construeren, steriliseren en
verpakken.
EHEDG heeft een testprotocol ontwikkeld om de
reinigbaarheid en steriliseerbaarheid van apparatuur
tot op microbieel niveau aan te tonen. Deze methodiek
bestaat uit drie testen met levende organismen:
vergelijkbare reinigbaarheidstest, steriliseerbaarheid
en bacteriedichtheid. Wereldwijd zijn er zeven
testcentra (onder andere TÜV Rheinland Nederland)
die volgens deze methodiek testen en certificeren.
Fabrikanten die zo’n certificaat willen bemachtigen
(met name relevant voor componenten), kunnen bij zo’n
testcentrum terecht.
SafeFoodFactory
SafeFoodFactory is een Nederlandse not-for-profit
organisatie voor voedselveiligheid, opgericht in 2014
(ledental: circa 1.000). Dit kennisplatform van en
voor professionals in de voedingsmiddelenindustrie
organiseert workshops, stimuleert onderzoek en
publiceert artikelen, rapporten, handboeken en
praktijkrichtlijnen.
SafeFoodFactory heeft in 2015 de Praktijkrichtlijn
Hygiënische bekabeling gepubliceerd. Aanleiding
was dat EN-normen en andere richtlijnen niet altijd
rekening houden met de hygiënische aspecten van
bekabeling. De praktijkrichtlijn bestrijkt zowel machine-
als veldbekabeling, besteedt aandacht aan reiniging
en kabelrouting en bevat gedetailleerde aanbevelingen
over onder andere kabelmanagement, kabels,
kabelwartels, kabelbinders en kabeldraagsystemen. De
richtlijn wordt onderschreven door voedselfabrikanten.
Opdrachtgevers kunnen in bestekken en
(onderaannemings)overeenkomsten naar deze
praktijkrichtlijn verwijzen.
Hygienic Design Network (HDN)
Hygienic Design Network (HDN) is een Nederlandse
non-profitorganisatie, opgericht in 2015 door de
Dutch Machinery for the Food Industry (DMFI), een
branchegroep van de Koninklijke Metaalunie. De
stichting richt zich op alle partijen in de voedselketen.
Zij wil duidelijkheid verschaffen in het labyrint van
Europese normen en richtlijnen met betrekking
tot het ontwerp en de bouw van machines en
procesinstallaties in de voedingsmiddelenindustrie om
de voedselveiligheid te waarborgen.
HDN heeft een eigen checklist ontwikkeld
waarmee men een procesinstallatie of machine
overeenkomstig EN 1672-2 hygiënisch kan
ontwerpen en/of modificeren. Naast een op de norm
gebaseerd stroomdiagram (van ontwerp tot en met
inbedrijfstelling) bevat het keuze-onderdelen, zoals een
materialenlijst en uniforme symboliek. Deze methodiek
bevat geen specifieke e-installatiecriteria, zoals
bekabeling.
OP WEG NAAR EEN
OPTIMALE KABELKEUZE
Draka beschikt als specialist in hoogwaardige
kabeloplossingen over een breed assortiment
producten voor industriële toepassingen. Het bedrijf
is vertrouwd met regelgeving en de specifieke
eisen en omstandigheden van sectoren zoals de
voedingsmiddelenindustrie.
De Machinerichtlijn is voor Draka richtinggevend,
omdat bij de ontwikkeling en productie van kabels de
veiligheid van de gebruikers van de machines haar
hoogste prioriteit heeft.
Wat hygiëne-eisen betreft volgt Draka met name
EHEDG die met haar best practices dichter bij de
praktijk staat.
Draka Hygiënisch bekabelen in de voedingsindustries | 7
1
3
3
Food & Beverage Zones Explained:
Hygienic Design Zone:
Splash Zone:
Non-Product Zone:
1
2
3
1
3
2
Vanuit haar expertise ondersteunt Draka installateurs,
adviesbureaus en producenten bij het vinden van
specifieke kabeloplossingen. Juist omdat er geen
gedetailleerde regelgeving over hygiënisch bekabelen
bestaat, is haar advies onontbeerlijk. Samen met Draka
maakt men altijd de optimale, hygiënische kabelkeuze
om risico’s op besmetting maximaal te beperken.
Hoewel elke situatie om gericht advies vraagt, kunnen
eindgebruikers, adviseurs en installateurs diverse
algemene afwegingen zelf maken.
Risico-analyse: welke gevaren bestaan er?
Uitgangspunt van hygiënisch bekabelen is dat kabels
- direct of indirect - een risico kunnen vormen voor de
voedselveiligheid. Om een hygiënische kabelkeuze te
kunnen maken, moet eerst geïnventariseerd worden
welke gevaren er voor de voedselveiligheid zijn (risico-
analyse) en waar de kabel zich bevindt (zonering).
Er zijn drie soorten gevaren te onderscheiden:
1. microbiologisch: Voedselresten op of tussen kabels
kunnen micro-organismen, insecten en ongedierte
aantrekken
Draka Hygiënisch bekabelen in de voedingsindustries | 8
1
3
3
Food & Beverage Zones Explained:
Hygienic Design Zone:
Splash Zone:
Non-Product Zone:
1
2
3
1
3
2
2. chemisch: Kabels kunnen in aanraking met voedsel
en/of reinigingschemicaliën giftige stoffen afgeven.
3. fysisch: Fragmenten van kabels en
montagemateriaal kunnen door slijtage en/of
onzorgvuldige montage (niet schoongemaakt) in het
voedsel terechtkomen.
Zonering: in welke zone bevindt de bekabeling zich?
• Het risico van een kabel hangt sterk af van de locatie
in de fabriek:
• de voedselzone: Hier kunnen kabels direct in
aanraking komen met voedingsmiddelen die
teruggevoerd kunnen worden in het productieproces
• de spatzone: Hier kunnen voedingsmiddelen op
kabels spatten of stromen, maar het product kan
niet teruggevoerd worden in het productieproces
• de niet-voedselzone: elk ander gebied, hier vindt
geen contact tussen voedingsmiddelen en kabels
plaats.
Materiaaleisen en routing: welke kabel wordt waar en
hoe gemonteerd?
In feite geldt dat hoe dichter een kabel bij een
voedingsmiddel komt, des te groter het risico en
Artist impression van een voedingsproductieproces met de drie
verschillende hygiëne-zones. De machines en bekabeling kunnen zich
afwisselend in een andere zone, met bijbehorende hygiëne-eisen, bevinden.
Draka Hygiënisch bekabelen in de voedingsindustries | 9
des te hoger de eisen. Met name in de voedselzone,
maar ook in de spatzone, kunnen kabels veel en
langdurig blootgesteld worden aan contact met
voedingsmiddelen. Daarom moeten kabels in deze
zones met name niet-toxisch en niet-absorberend zijn
en mogen ze niet schilferen of het product besmetten.
Sommige kabelmantels zijn namelijk niet bestand tegen
bepaalde voedingszuren of vetten.
Naast de specifieke materiaaleisen uit Verordening
(EG) nr. 1935/2004 inzake materialen en voorwerpen
bestemd om met levensmiddelen in contact te komen
en de standaarden NEN-EN ISO 14159:2008 en NEN-EN
1672-2:2005+A1:2009 is het daarom aan te bevelen
kabels in de voedsel- en spatzone zo veel mogelijk te
vermijden. Alternatieve mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:
• leg kabels in beschermslangen, machineframes of
rvs mantelbuizen
• gebruik hybride en multi-core kabels
• leg kabels in technische ruimten boven, onder of
naast de productieruimte
• scherm kabels af met spatschermen
• gebruik hygiënische montagematerialen, zoals
gladde en reinigbare wartels en connectoren.
Reinigbaarheid: zijn de kabels na montage goed
reinigbaar?
Bij de keuze van bekabeling dient men ook rekening te
houden met de reinigbaarheid van de kabels, conform
de reinigingsvoorschriften (droog, gecontroleerd
nat of nat) van de machinefabrikant. Machines en
productielijnen in de voedsel- en spatzone worden
namelijk grondig en regelmatig gereinigd. Uitgangspunt
is dat de kabels goed reinigbaar zijn. Dat bereikt men
bijvoorbeeld door:
• beperk kabellengtes (geen reservelengtes, wel
meerdere verdeelkasten)
• leg kabels los (niet klemmen of bundelen, vermijd
kabelbinders of knip deze kort af en minimaliseer
verticale kabellengtes)
• houd voldoende ruimte vrij rondom kabels
• gebruik gladde ringen/ogen voor kabelgeleiding
(geen scherpe randen)
• gebruik goed reinigbare mantelbuizen en conduits
• vermijd kabelrupsen
• communiceer draadloos.
Resistentie: zijn de kabels voldoende resistent om te
blijven functioneren?
Kabels moeten ook resistent zijn tegen stoffen en
producten waarmee ze in aanraking kunnen komen,
zowel voedingsmiddelen als bijvoorbeeld reinigings- en
desinfectiemiddelen. Aantasting kan de functionaliteit
van kabels verminderen en daardoor de veiligheid
van medewerkers bedreigen. Draka test haar
kabels daarom op schoonmaakmiddelen en anders
substanties, waaronder voedsel, en voert overleg met
fabrikanten van reinigingsmiddelen, zoals Ecolab,
om hun resistentie te laten certificeren. Draka kan
informatie geven over de reinigbaarheid en resistentie
van haar kabels.
Speciale Draka kabels
Wie de juiste kabelkeuzes wil maken, kan bij
Draka terecht voor advies met betrekking tot de
materiaalkeuze en installatie. Het is mogelijk om al in
de besteksfase mee te denken over kabelspecificaties
(chemische belasting, temperatuurbestendigheid,
brandklasse, e.d.) en kabelplannen. Daarnaast beschikt
Draka over uiteenlopende kabels voor toepassing in de
voedselproductie, zoals:
• Potaflex, drinkwaterkabel met een blauwe
signaalmantel. Deze waterbestendige kabel voldoet
aan de positieve lijst van de EG-richtlijn 2002/72/
EG en kan toegepast worden in de voedselzone.
Deze innovatieve kabel met KTW-keur heeft flexibele
aders met PVC-isolatie en een PE-buitenmantel die
niet-toxisch en goed reinigbaar is. De aanvraag voor
een Ecolab-certificatie loopt.
• Draka heeft speciale kabels ontwikkeld met een
blauwe buitenmantel (Blue Label) voor toepassing
in de voedingsindustrie en ATEX zones. De blauwe
buitenmantel is gemaakt van glad polyurethaan
(PUR) waardoor ze goed reinigbaar en chemisch
resistent is tegen schoonmaakmiddelen. Door
de opvallende, contrasterende kleur van de
buitenmantel zijn eventuele kabeldeeltjes beter te
detecteren en te verwijderen.
• Gewone stuurstroomkabels met een blauwe
buitenmantel
• Instrumentatiekabels met een blauwe buitenmantel.
Draka Hygiënisch bekabelen in de voedingsindustries | 10
Iedere situatie is anders, dus vraag advies
Kabels maken deel uit van
voedselproductieomgevingen en voedselproducenten
willen downtime zo veel mogelijk beperken. Daarom
dient men bij zowel ontwerp en bouw als installatie
en onderhoud van machines en productielijnen
hygiënisch te bekabelen. Dat kan op diverse manieren.
Elke toepassing is namelijk weer anders en per situatie
moet bekeken worden welke kabeloplossing (kabel,
kabelgeleiding, kabelbescherming, accessoires) het
beste is.
Bovendien is een kabelkeuze vaak een compromis
tussen prestaties en eigenschappen.
Er kunnen tegenstrijdige eisen ten aanzien van
bekabeling gelden, bijvoorbeeld brandveiligheid versus
reinigbaarheid. Zo dient men bij het combineren
van meerdere kabels in één omhulling ook EMC- en
veiligheidsvoorschriften af te wegen. Ook kunnen
sommige maatregelen op langere termijn onverwachte
neveneffecten hebben, zoals wanneer er door
condensvorming in mantelbuizen of conduits alsnog
een hygiënerisico ontstaat.
Daarnaast kan de juiste kabelkeuze ook een
compromis zijn tussen de veiligheid van mens en
machine, de voedselveiligheid en economische
levensduur.
Wie optimale en duurzame kabelkeuzes wil maken,
schakelt dus gewoon Draka in. De kabelexperts
van Draka zijn vertrouwd met de hygiëne-eisen
van de voedingsindustrie en verstrekken graag
situatiespecifieke kabeladviezen.
Draka Hygiënisch bekabelen in de voedingsindustries | 11
Draka Kabel B.V.
Schieweg 9 / Postbus 495
2627 AN Delft / 2600 AL Delft
T 088 808 4444
www.draka.nl
NL-Food-2019-10-250
draka.nl
Over Draka
Draka is specialist in hoogwaardige kabeloplossingen voor veilige en betrouwbare transmissie
van energie (al 100 jaar) en data. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve concepten en een breed
assortiment hoogwaardige producten met uitstekende verwerkbaarheid en prestaties.
Daarnaast voorziet Draka distributiepartners, installateurs en adviseurs van deskundig advies
op uiteenlopend gebied. Van regelgeving en techniek tot milieu en logistiek. De expertise en
complete oplossingen van Draka vinden wereldwijd toepassing in de belangrijkste economische
sectoren, waaronder woningbouw en utiliteit, infra, industrie, datanetwerken en telecom.
Draka beschikt over eigen fabrieken en is onderdeel van de Prysmian Group, de grootste
kabelfabrikant ter wereld.