technische teksten

Effectief schrijven over techniek

Als je over technische producten, processen of projecten wilt publiceren, heb je sterke teksten nodig. Teksten die informeren, instrueren, overtuigen of zelfs verkopen. Hoe kom je aan de juiste B2B teksten voor jouw specifieke doelgroepen? En hoe onderscheidt je je van concurrenten? Anders gezegd: hoe communiceer je effectief over techniek?

 

Rogér van Domburg biedt uitkomst. Deze ex-hoofdredacteur van bekende vakbladen schrijft jouw technische en technisch-commerciële teksten van A tot Z. Op basis van 30 jaar ervaring in vele sectoren. Snel en effectief. Met goede referenties bij A-merken.

Vier redenen voor het zoeken van een technisch schrijver

Als marketeer kun je allerlei redenen hebben om een technisch schrijver te zoeken:

  • geen kennis: je hebt zelf geen kennis van techniek.

  • geen tijd: het ontbreekt jou of jouw (technische) collega’s aan tijd om te schrijven.

  • geen commercieel gevoel: jouw technische collega’s missen gevoel voor marketing.

  • geen (goede) ervaring: jij hebt geen (goede) ervaring met technisch schrijvers.

 

Maar wat jouw reden ook is, je wilt natuurlijk goede teksten zonder rompslomp. Zeker als je een naderende deadline hebt, zoals een beurs of een campagne.

Kies een ervaren technisch schrijver

Steeds meer mensen zonder affiniteit of ervaring met techniek presenteren zich als technisch schrijver. Een veel voorkomend misverstand is dat wie een beetje kan schrijven ook technisch complexe zaken kan beschrijven. Daarom nemen veel technische bedrijven met minder genoegen. Totdat ze ontdekken dat het anders kan.

Een schrijver met verstand van techniek en B2B

Het is primair van belang dat technische teksten (en dan bedoel ik B2B) jouw doel en doelgroep bereiken en beraken. Dat kan alleen als de schrijver de materie beheerst, zich in de doelgroep verdiept en vertrouwd is met B2B besluitvormingsprocessen en uiteenlopende schrijftechnieken.

Een tekstschrijver die met technici kan communiceren

Daarnaast moet de tekstschrijver goed kunnen communiceren met technici. Die hebben namelijk geen tijd en zin om jou telkens alles in Jip en Janneke-taal uit te leggen, jou te moeten corrigeren, enzovoorts. Integendeel, de tekstschrijver moet juist toegevoegde waarde hebben door ook relevante zaken boven water te halen, die technici anders over het hoofd zien. Dat kan alleen als hij vertrouwd is met techniek.

Ik spreek de taal van techneuten

Ik kom al 30 jaar bij technische bedrijven in binnen- en buitenland over de vloer. Ik voel me thuis in techniek en spreek de taal van techneuten. Ik ontmoet veel technici die niet willen of kunnen schrijven en niet verder komen dan specificaties en Powerpoint-presentaties. Ik respecteer hun technische kennis en zij mijn communicatieve kracht. In die samenwerking ontstaan de beste resultaten.

Ik schrijf technische teksten voor documentatie en pr

Heb je een persbericht nodig voor een beurs of een brochure voor een nieuwe campagne? Is jouw technische documentatie aan een update toe? Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je een technisch schrijver zoekt. Veel bedrijven en instellingen kwamen bij mij terecht, omdat ze nieuwe documentatie nodig hadden of meer publiciteit wilden genereren, of natuurlijk beide.

Van persbericht tot whitepaper

Ik heb tientallen jaren ervaring met vaktechnische journalistiek en B2B-marketing voor technische organisaties. Ik ben vertrouwd met het hele spectrum van vakpublicaties tot technisch-commerciële flyers en beheers veel schrijftechnieken, van educatief tot persuasief. Klanten schakelen mij in voor allerlei opdrachten, van catalogi tot projectreportages, van mailings tot persberichten, van slogans tot advertenties en van blog tot speech.

Ad hoc én structureel inzetbaar

Misschien heb je ad hoc behoefte aan een technisch auteur vanwege een deadline. Of misschien heb je regelmatig technische teksten voor nieuw marketingbeleid nodig. Ik kan je altijd helpen, met een voorkeur voor duurzame samenwerking. Want hoe beter ik jouw bedrijf en jouw markt ken, des te effectiever en rendabeler je mij kunt inzetten en des te beter ik kan meedenken.