Marketingvaccin tegen recessie

update:   

 23-4-2020        

 Seneca Media

Marketingvaccin tegen recessie

De uitbraak van het coronavirus maakt marketing-globalisten jaloers. COVID-19 is als de nieuwe coca cola overal beschikbaar. Voor iedereen. Gratis. Even hoesten en je hebt het. De time to market is korter dan een niesbui en de complexiteit laat AI-specialisten gebiologeerd achter. Een magisch sprookje met hallucinatoire uitwerking. Cynisch maar waar. Corona gaat viraal. En jij?

 

Wereldwijd gaan economieën in recessie. De Nederlandse economie zal dit jaar minimaal 1,2 procent krimpen, wanhoopt het CPB. Als de contactbeperkingen langer dan 3 maanden duren en ook het financiële stelsel wankelt, loopt dat op tot 7,7 procent. Hoe dan ook, de recessie komt.

 

Wat betekent die recessie voor jouw business to business marketing? Stop je alle marketinguitgaven resoluut of kies je voor een intelligente lockdown? Hoewel de levensvatbaarheid van tienduizenden bedrijven op het spel staat, is een lockdown van jouw marketingbestedingen niet nodig. En volgens sommige experts zelfs desastreus.

 

Niemand blijft immuun

Onderzoeken tonen volgens het World Advertising Research Center aan dat stoppen met adverteren (going dark) bij een recessie op korte termijn weinig effect heeft op merkbekendheid en merkoverweging. Na een half jaar echter zijn bezuinigingen op marketing en media wél schadelijk voor marktaandeel en merkwaarde. Bovendien kost het herstel daarvan veel meer tijd en is een neergaande merktrend moeilijk te keren. Houd marketinguitgaven op peil is WARCs advies.

 

Jij, als B2B marketeer, vindt hun advies misschien niet relevant. Immers, de meeste onderzoeken die WARC aanhaalt, gaan over consumentenmarkten. En zakelijke transacties stagneren doorgaans minder snel dan consumentenbestedingen. Ook omdat er meer stakeholders bij betrokken zijn. Dus gaan de inkomsten door en loopt jouw budget geen risico.

Maar dan ben je vast gewaarschuwd, voor het geval je niet immuun blijft.

 

Hoop is voor dummies

Je kunt natuurlijk ook al je marketingactiviteiten staken en wachten op conjunctureel herstel. Maar hoop is voor dummies. Als professionele marketeer denk je anticyclisch en handel je pro-actief. Want er zijn altijd strenghts en opportunities die je kunt uitbuiten zonder te vervallen in de marketingcriminaliteit van mondkapjesoplichters. Zeker als concurrenten wel lockdown gaan. Jij hebt geen recessie nodig om in actie te komen, toch?

 

Dus grijp je marketingkans, recessie of niet. Door actief te blijven in marketing heb je straks misschien een betere positie dan concurrenten. De coronacrisis schudt zaken op en jij schudt concurrenten van je af. Of wil je dat niet?

 

Hier zijn enkele tips voor technomarketeers die weinig geld kosten.

 

#1 Maak gratis publiciteit

Zoek en benut online kansen, zoals gratis profilering van je bedrijf en je producten op sociale media en platformsites. Dit zijn enkele B2B sites die je kunt benutten voor technische publicaties:

 

Een aantal van deze websites biedt de mogelijkheid om - tegen betaling - een uitgebreidere profilering te maken. Je kunt dan bijvoorbeeld ook foto’s, meer tekst, een bedrijfslogo en links toevoegen.

 

Liever uitbesteden? Bel me dan op 06 29 33 00 48 of mail me

 

#2 Organiseer een webinar of online cursussen

Heb je technische collega’s die soms een presentatie of lezing moeten geven of commerciële collega’s die wel eens een demonstratie verzorgen? Misschien kun je dan ook een webinar organiseren en zo in contact blijven met je klanten en prospects.

 

Dit zijn enkele leveranciers van webinar-tools die je kunt overwegen:

Sommige van deze leveranciers bieden ook andere diensten, zoals educatieplatforms, chatfuncties en schermdeling.

 

Er bestaan ook allerlei membership plugins en leermanagementsysteem (LMS) om je eigen online lesomgeving te creëren en tegen betaling cursussen, workshops of instructies te geven.

Dit zijn enkele plugins (alleen voor Wordpress sites):

Let goed op of de plugin wel een klantvriendelijke betalingswijze voor deelnemers heeft (Paypal, Ideal, credit card, e.a.).

 

Een handig overzicht van tientallen leermanagementsystemen vind je onder andere bij:

Objectieve hulp bij het kiezen van een LMS biedt Studytube.

 

#3 Laat visuele content (foto’s, video) maken

Wilde je al eerder professionele foto’s of video-opnamen laten maken, maar kwam je daar niet aan toe? Bijvoorbeeld door tijdgebrek, omdat je de bedrijfsactiviteiten niet kon stilleggen of omdat de werkvloer niet opgeruimd was? Misschien komt dat nu beter uit.

 

Je kunt denken aan:

  • een virtuele bedrijfsrondleiding

  • een fotoserie van het productieproces of logistieke processen

  • stockfoto’s van je producten

  • projectfoto’s van lopende of gerealiseerde projecten (portfolio)

  • architectuurfoto’s van je gebouw(en) of vestiging(en)

  • een videoboodschap voor je klanten

  • alles.

 

Profileer je sterk

Veel bedrijven hebben geen eigen fotostijl, die aansluit op de huisstijl. Ze gebruiken allerlei soorten foto’s door en naast elkaar: snap shots van projecten, glossy stockfoto’s, amateur productfoto’s en selfies. Zeer authentiek, maar geen sterke profilering. Een gemiste kans.

 

Mooie, krachtige foto’s zorgen voor:

  • het overtuigen van prospects om voor jou te kiezen

  • het onderscheiden van je bedrijf in de markt

  • een portfolio met veel mogelijkheden

  • meer kans op free publicity.

 

Als je dan toch serieus laat fotograferen, zorg dan meteen voor een duidelijke, herkenbare stijl. Leg die ook vast, zodat je er altijd op terug kunt vallen en probeer medewerkers enthousiast te maken om er rekening mee te houden als ze zelf (op locatie) foto’s maken, ook al zijn ze geen professionele fotografen.

Denk ook vooruit. Misschien heb je bepaalde foto’s nodig voor een aankomend jubileum of voor een nieuwe productcatalogus of portfolioboek van projecten? Laat de fotograaf die dan ook meteen maken. Dat hoeft waarschijnlijk niet veel meer te kosten.

 

Professionele foto's nodig? Bel me dan op 06 29 33 00 48 of mail me

 

 

#4 Laat professionele teksten schrijven

Vind je het tijd om jouw communicatie tekstueel te updaten, bijvoorbeeld omdat die niet actueel of professioneel genoeg is? Heb je nieuwe teksten nodig, bijvoorbeeld voor fact sheets, een catalogus, landing pages of white paper? Wil je mailings of een nieuwsbrief gaan versturen, maar weet je niet hoe en waarover? Zet je wensen dan nu op een rijtje.

 

Er is een verschuiving van commerciële naar meer informatieve teksten. Van aanbodgestuurde naar klantgerichte teksten. Van actiegerichte teksten naar story telling. Niet alleen online, maar ook in flyers, brochures, mailings, blogs, enzovoorts. Oriënteer je op de mogelijkheden.

 

Gebruik deze tijd om je teksten te optimaliseren en lezers meer te inspireren. Vraag medewerkers, leveranciers en klanten gerust wat ze van je teksten vinden. Grote kans dat ze nu de tijd nemen om die eerlijk te beoordelen.

 

Professionele teksten nodig? Bel me op 06 29 33 00 48 of mail me

 

 

#5 Voer onderhoud en optimalisaties uit

Gebruik deze tijd om je online presentatie te checken en te optimaliseren. Denk aan je website, social media profilering, apps. Onderzoek ook de mogelijkheden van seo (nu goedkoper adverteren?).

 

Dit zijn enkele tools om de prestaties van je website makkelijk te checken:

  • NeilPatel - Onderzoek waarom jouw concurrenten zo hoog scoren en hoe je ze voorbij kunt streven

  • Varvy - Onderzoek of jouw website wel optimaal werkt (aspecten als openingssnelheid, mobielvriendelijkheid, beveiiging en snelheid) en hoe je dat kunt optimaliseren.

  • Gtmetrix - Check de laadsnelheid en bottlenecks daarvoor van jouw website. Gedetailleerde rapportage met tips voor sneller laden van bijvoorbeeld afbeeldingen of het vermijden van redirects van landing pages.

  • Siteliner - Check dubbele content, gebroken links, enzovoorts.

Corrigeer de fouten die je vindt of geef ze door aan jouw webbeheerder en laat die dat doen.

 

Met nieuwe content kun je je sterker positioneren en profileren. Denk aan:

  • meer focus op informatie en minder op verkoop

  • speciale landingspagina’s voor bepaalde doelgroepen of productmarktcombinaties

  • meer klantgerichte content (directe aanspreekvorm), probleemoplossend

  • actiematige links op elke webpagina voor meer conversie

  • prikkelende illustraties voor aandacht en reacties

  • afbeeldingen klikbaar maken en een naam geven om hoger te scoren bij zoekmachines

  • nieuwe content toevoegen, bijv. projecten of nieuws om hoger te scoren in zoekmachines

  • documentatiemateriaal (datasheets, catalogus, enz.) updaten

  • projecten als referentie gebruiken.

 

Nieuwe content nodig? Bel me op 06 29 33 00 48 of mail me

 

#6 Denk na over je marketingstrategie

Idealiter passen alle voorgaande acties binnen je marketingstrategie en communicatieplan. Heb je die niet of zijn ze verouderd? Overweeg dan eens om die alsnog te (laten) maken of te herzien. Dat biedt houvast voor alle communicatie in de toekomst en maakt resultaten beter meetbaar.

 

Stel je zelf (weer) dit soort vragen:

  • welke communicatiekanalen zet ik in? (bijv. social marketing)

  • welke communicatiemiddelen gebruik ik? (bijv. chatbots)

  • welke marketingtechnieken zijn relevant? (bijv. marketing automation)

  • zijn er doelgroepen (segmenten) of producten/diensten die extra aandacht verdienen?

  • hoe verloopt mijn mediaplan? (advertenties, artikelen, persberichten)

  • hoe organiseer ik mijn interne communicatie? (nieuwsbrief, intranet)

  • enzovoorts.

 

Wees domweg intelligent

Strikt genomen zijn al mijn suggesties een inhaalslag. En een inhaalslag maak je makkelijker als je tijd hebt om zaken te analyseren en te evalueren. Zoals misschien nu, dankzij de coronacrisis.

 

Het ligt voor de hand om in tijd van crisis op marketing te bezuinigen. Maar de coronacrisis rekent af met vanzelfsprekendheden, ook deze. Marketing en communicatie vragen domweg om een intelligente aanpak. Ik noem het liever pragmatisch. Werkt overigens altijd, recessie of niet.

 

Marketingadvies nodig? Bel me op 06 29 33 00 48 of mail me